Bedrijfsruimte of kantoor kopen of huren? Dit zijn onze 5 tips!
U bent op het punt gekomen dat u een eigen zaak opstart of uw zaak is goed aan het groeien. Natuurlijk kan u niet eeuwig vanuit uw woonkamer of in die koffiezaak om de hoek blijven werken. Een kantoor kopen of huren is voor veel ondernemingen de volgende grote stap. Verstraete Development legt uit of huren of kopen voor u voordelig is. Lees waar u op moet letten bij de aankoop van uw bedrijfsruimte of wat de voordelen zijn van een business park.
1. Beslis hoeveel bedrijfsruimte u nodig heeft
Als u een bedrijfsruimte koopt die groter is dan wat u momenteel nodig heeft, maar u het vastgoed wel al als investering wilt kopen, kan u de overige ruimtes verhuren. Dat brengt extra inkomsten met zich mee, maarook verantwoordelijkheden zoals het vinden van huurders. Ook leegstand is een risico waardoor u misschien meer kosten zelf moet dragen dan uw bedrijf momenteel aankan.
Heeft u werknemers die flexibel werken en maar af en toe op kantoor zijn? Dan heeft u geen volledig gebouw nodig, maar kan een flexkantoor huren in een complex een geschikte oplossing bieden. Zo betaalt u enkel voor de ruimte(s) die u gebruikt. Vaak kan u als trouwe flexwerker voordelig upgraden wanneer uw team uitbreidt.
Uw business plan mag nog zo goed uitgetekend zijn, in het begin weet u nooit zeker hoe goed uw bedrijf zal lopen. Meteen een kantoor kopen is dus een groter risico, omdat uw geld als het ware ‘vastzit’ terwijl u uw eerste kapitaal beter gebruikt om uw bedrijf te laten groeien. Een aantal jaar afwachten en een kantoor huren is iets veiliger voor starters.
2. Teken uw lange termijn plan uit
Ook als u al iets langer bezig bent en u geld kan vrijmaken om een bedrijfsruimte te kopen moet u ver vooruit blijven kijken. Waar ziet u uw bedrijf binnen enkele jaren? Hoeveel personeel? Heeft u productieruimte nodig in uw bedrijfsruimte? Welke locatie past bij uw bedrijf: in het centrum van de stad of in een business park omringd door de ondernemende sfeer van andere bedrijven?
Werkt u met personeel en heeft u een eigen bedrijfscultuur die u verder wilt zetten? Dan kan u met een eigen bedrijfsruimte alle kanten uit. U kan de kantoren inrichten zoals u wilt naargelang de noden van uw werknemers. Daarnaast kan u klanten ontvangen in een ruimte die uw onderneming representeert.
3. Denk na over uw bedrijfscultuur en personeel
De voordelen van een kantoor huren zijn dan weer dat u als starter nog niet meteen hoeft na te denken over de kantoorinrichting en vibe die u wilt uitstralen. Als u tussen andere bedrijven werkt, kan u de sfeer daar opsnuiven en inspiratie opdoen voor uw eigen bedrijfscultuur.
Daarnaast zijn in bedrijvenparken vaak events die de community versterken. Zo biedt u uw personeel de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen in een informele setting en profiteert u als zaakvoerder van de kruisbestuiving, zonder zelf een event te moeten organiseren.
Hoeveel kosten u ‘moet’ maken met uw zaak kunnen de knoop helpen doorhakken bij het kopen of huren van een kantoor. Dit bespreekt u het best met uw boekhouder.
4. Hoeveel kosten wilt of moet u maken?
Als u een ruimte bij u thuis gebruikt, moet er een percentage vastgesteld worden waarbinnen de kosten van uw huis of appartement door uw bedrijf betaald worden. Als dit bijna verwaarloosbaar is als kost, kan u misschien beter een plek in een betalende co-working of een kantoor huren in een business park om toch iets van maandelijkse recurrrente kosten te hebben.
Bij de aankoop van een kantoor worden de kosten afgeschreven op 30 tot 50 jaar. In die kosten zitten o.a. de koopsom, notariskosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting. De grootte van de afschrijving van het bedrijfspand hangt af van meerdere factoren, waarover u meer kan lezen op site van de Belgische belastingsdienst. Daarnaast is het vaak zo dat de maandelijkse kosten van de hypotheek lager kunnen zijn dan maandelijkse huur.
Wanneer u een bedrijfsruimte wilt kopen waar u ook wilt wonen, zijn er meerdere mogelijkheden om dit te combineren. Zo kan het gebouw een volledig privé- of ondernemingspand zijn, maar het kan ook gesplitst zijn.
5. Het kantoor kopen op uw zaak of privé
- U kan het pand privé aankopen en uw vennootschap een kantoor laten huren (houd rekening met de maximale huursom).
- U kan de aankoop splitsen: als fysiek persoon koopt u de naakte of blote eigendom (u wordt eigenaar van het pand) en als vennootschap het vruchtgebruik (u mag het pand gebruiken). Of u kan de grond en het gebouw verdelen bij de aankoop van het pand.
- U kan het pand volledig aankopen met de middelen van uw vennootschap en de eventuele btw (bij een nieuwbouw), architectkosten, registratiebelasting… aftrekken. Ook alle andere kosten (elektriciteit tot inrichting) kan u inbrengen indien u de volledige ruimte als ondernemingsruimte gebruikt. Als u in de bedrijfsruimite wilt wonen en de delen niet fysiek scheidbaar zijn (door bv. aparte ruimtes) betaalt u privé belastingen en sociale bijdragen op die privégedeelten, maar geen omzetbelasting. Wel kan u een bedrijfsruimte voordeliger doorgeven aan de volgende generatie. U schenkt namelijk aandelen en geen vastgoed.
Zoals u leest, is het kopen of huren van een kantoor of bedrijfsruimte een beslissing die afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en die van uw onderneming. Wilt u een privé-woning aankopen waar u ook uw (eenmans)zaak kan in starten? Of bent u (financieel) klaar om te investeren in (de huur van) een kantoor en verder te groeien met uw bedrijf? Contacteer ons met al uw vragen en wij helpen u graag verder met de juiste aankoop.