Een open, gesloten of halfopen bebouwing? De verschillen & voordelen
Wanneer u op het punt staat om een woning te kopen of bouwen, zal u moeten nadenken over het type woning. Welk huis past bij uwgezin, uw wensen en uw budget? De keuze tussen gesloten, open of halfopen bebouwing hangt af van verschillende factoren. Verstraete helpt u in deze blog kiezen en beslissen.
Wat is een open bebouwing en wat zijn de voordelen?
Een open bebouwing is een woning waarbij er vierzichtgevels zijn of vier ‘vrije’ muren. Rondom de volledige woning is vaak een tuin voorzien.
Een belangrijke factor waarom gezinnen voor een open bebouwing kiezen, is de privacy. U hebt geen gemeenschappelijke muur met de buren en er is meer vrijheid om het ontwerp van uw huis naar uw eigen wensen te schikken.
Omdat de woning niet ‘omringd’ is, liggen de isolatie- enverwarmingskosten hoger dan bij een gesloten of halfopen bebouwing. U zult ook een groter stuk bouwgrond nodig hebben om te bouwen. Met het oog op de toekomst, en de steeds dichtere bebouwde grond in België, is het wel mogelijk dat open bebouwingen sterk ingeperkt zullen worden.
Wat is een gesloten bebouwing en wat zijn de voordelen?
Een gesloten bebouwing is in de volksmond beter bekendals een rijhuis. Twee van de zijmuren van uw woning zijn dus gemeenschappelijk met de woningen ernaast.
Een rijhuis is de meest energiezuinige van alle woningen omdat er minder vrije geveloppervlakte is. Dat is goed voor uw portefeuille en voor het milieu. Daarnaast is een gesloten woning een goede manier om te investeren in vastgoed, aangezien mensen steeds kleiner gaan wonen.
Waar u dan wel weer op moet letten bij een gesloten bebouwing, zijn de verplichtingen zoals de gedeeldetuinschutting. En natuurlijk maken goede afspraken goed vrienden, dus leer uw buren zeker kennen zodat ernstige burenruzies vermeden kunnen worden.
Wat is een halfopen bebouwing en wat zijn de voordelen?
Zoals de naam doet vermoeden, is een halfopen bebouwing een woning waarbij één kant van het huis ‘vasthangt’ aan een ander huis en éénkant vrij is. Vaak wordt een minimum bouwvrije strook van 3 meter naast de woning voorzien.
Een halfopen bebouwing kopen is eigenlijk het beste van de open en gesloten woning combineren. Omdat er twee huizen tegelijk gebouwd worden, liggen de bouwkosten vaak lager. Tegelijk heeft u genoeg ruimte rondom uw huis. De gemeenschappelijke muur tussen de huizen zorgt voor een betere isolatie. Dat betekent dus minder stook- en verwarmingskosten in de winter.
Natuurlijk kan die gedeelde muur ook een vloek zijn als u bijvoorbeeld luidruchtige buren hebt. Maar het voordeel is wel dat dit maar aan één kant van uw huis is, terwijl u bij een gesloten bebouwing aan beide kanten buren hebt. Gelukkig bestaat er zoiets als akoestische isolatie, waarbij u het geluid van uw eigen woning akoestisch dempt en geluid van buitenaf ook écht buiten houdt.
Bent u op zoek naar een halfopen, gesloten of open bebouwing die bij uw gezin en uw situatie past ? Bekijk dan onze instapklare woningen. Of neem contact op met de vastgoedexperts van Verstraete. Wij toetsen uw noden en wensen af en koppelen die aan uw ideale nieuwe woning.