terug naar overzicht
Bericht delen

Waarom investeren in vastgoed beschermt tegen inflatie

Inflatie smeert de economie. Een lichte stijging is dus wenselijk, maar door de enorme toename in energieprijzen hebben we in 2022 te maken met een recordhoogte. Aangezien je geld daalt in waarde, is je spaarboekje dus verwaarloosbaar. Ook investeren in aandelen en obligaties brengt onaangename verrassingen met zich mee. De oplossing? Investeren in vastgoed. 

 

vaste huurinkomsten 

We weten reeds dat een spaarboekje niet opbrengt. Integendeel, sparen maakt armer. Indien je dus geld aan de kant zet, verlaagt de waarde het jaar erop. Daarbij hebben we ook te maken met een lage rente (0,11%), terwijl de inflatie blijft toenemen. Tegelijkertijd zijn de internationale aanvoerketens nog steeds verstoord door de coronapandemie, waardoor economen een langere periode van hoge
inflatie verwachten. 

Wat echter nauwelijks invloed ondervindt van de inflatie, is het rendement op vastgoed. Door de indexatie van de huurprijzen kan je als verhuurder jaarlijks je huurprijs verhogen in lijn met de inflatie. Omdat de huurinkomsten dus quasi onaangetast blijven, is de rente hoger dan op het spaarboekje. 


gunstig economisch klimaat

Daarnaast zien we ook voordelige economische ontwikkelingen. Hoewel de gemiddelde financieringsrente op 15 jaar met een vaste rentevoet een lichte stijging onderging, bleef het onder 1,3%. Een grote structurele rentewijziging lijkt onwaarschijnlijk. 

Het gevolg is dat je zeker beroep kan doen op externe financiering. Op die manier haal je een optimaal rendement uit je vastgoedinvestering. Sinds 1 januari 2022 geniet je trouwens ook van de verlaagde registratierechten, ter compensatie van de afgeschafte woonbonus. Deze zaken vormen een aantrekkelijk investeringsklimaat. 

 

meest betrouwbare optie

Investeren in vastgoed is een veilige manier om te beleggen. De geïndexeerde huurprijzen zijn afgestemd op de recordinflatie en garanderen een constant inkomen. Bovendien stijgt de waarde van vastgoed op lange termijn. Wie na enkele jaren een pand wil doorverkopen, zal hier beslist aan winnen. 

De interesse in vastgoed neemt dan ook toe. Dit weerspiegelt zich eveneens in cijfermateriaal. Wanneer we het eerste trimester van 2022 vergelijken met dat van 2021, dan zien we in Vlaanderen een stijging van 2,5% in het aantal vastgoedtransacties. Vooral Oost-Vlaanderen kende een toename van investeringen in onroerend goed (+7,8%). Ook in Wallonië is er sprake van een toename van 2%. 

 

De conclusie? De lage rente zorgt voor een gunstig economisch klimaat om te investeren. Bij vastgoed kan je rekenen op constante huurinkomsten. Op lange termijn haal je er ook meer rendement uit dan je spaarboekje. Zo bescherm jij jezelf tegen de torenhoge inflatie.

 

Klaar om te investeren in vastgoed?
Contacteer onze vastgoedexperts.

Appartementsgebouw project Minerals

Altijd als de eerste op de hoogte?

Altijd als de eerste op de hoogte?

Vul je e-mailadres in en ontvang als eerste updates over onze projecten en ontwikkelingen.

Gelukt! Binnenkort ontvang je de eerste updates via onze nieuwsbrief